Seglarskolans veckokurser

Seglarskolans veckokurser är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskapsnivå, ålder och vilken båttyp de valt. Läs på respektive kursvecka om hur vi tänker kring detta. Nivåerna spänner från nybörjare till kappsegling. Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har ingen övre åldersgräns. Vi varvar teori och praktik.

Seglarskolans vuxenkurser är upplagd som fyra halvdagspass fördelade över två helger. Det pedagogiska och praktiska innehållet är i stort detsamma, men vi går något snabbare fram och har ett fokus på den praktiska seglingen. Se vidare "Kursens upplägg"

Seglarskoleveckan

Måndag: Grunderna för gruppens mål övas.

Tisdag: Fortsatt teori och segling samt kappsejsning.

Onsdag: Teori och segling uppdelat på fm. och em.

Torsdag: Utflyktssegling med lunch på ö.

Fredag: Träning på förmiddagen. På eftermiddagen är det vanligen picknick med de anhöriga och uppvisningssegling som följs av diplomutdelning.

En typisk dag ser så här:

Förmiddagar

 1. Samling och genomgång av dagens planering.
 2. Teori i gruppen som grund för förmiddagens segling.
 3. Seglingspass med praktiska övningar.
 4. Samling i gruppen för uppföljning av förmiddagen.
 5. Lunch där vi äter medhavd matsäck.
 6. Bad - om det är varmt blir det säkert ett dopp för de som gillar att bada.

Eftermiddagar

 1. Teori i gruppen som grund för eftermiddagens segling.
 2. Seglingspass med praktiska övningar.
 3. Badrast i land mitt på eftermiddagen om det är för hett väder.
 4. Seglingsövningarna fortsätter.
 5. Samling i gruppen för uppföljning av eftermiddagen och dagen som helhet.
 6. Liten teoriläxa delas ut.
 7. Sedan är det inte ovanligt att eleverna badar istället för att gå hem...

Helgkurser för vuxna

Halvdagskurs i segling under två helger

Vår nybörjarkurs i segling för vuxna är upplagd som en halvdagskurs under två helger efter varandra. Dina pass ligger antingen mellan 08.30 – 12.00 eller 13.00 –16.30.

Målgruppen är motiverade vuxna personer i alla åldrar, dock minst 17 år gamla. Eftersom antalet undervisningstimmar är begränsade till 14 intensiva timmar, har vi i stället en mycket hög lärartäthet och fokus på praktisk segling. Teorin utgörs delvis av styrda självstudier inför nästkommande dagspass.

Målet är att du skall vara så duktig att du skall kunna hantera en segeljolle på ett säkert sätt för att träna vidare på egen hand. Du kan då hyra jolle av Stockholms Jolleskola eller av din segelklubb.

Kursplan i seglarskolan för vuxna

Dag 1: Hur segling fungerar teoretiskt, de nödvändiga termerna och segling med två elever och en instruktör i varje jolle. Grundläggande båthantering, styrning och manövrer. Se och känna vindriktningen.

Dag 2: Inledande teori och läxuppföljning. Träning att vända genom vinden med stagvändning och gipp. Träna kapsejsning genom att välta och vända jollen rätt, klättra in och segla vidare.

Dag 3: Inledande teori och läxuppföljning. Träning av de olika segelsätten. Hur man lägger till i olika vindriktningar samt man överbord. Här någonstans hoppar din instruktör kanske över i följebåten ett tag.

Dag 4: Inledande teori och läxuppföljning. Träning på detaljer utifrån individuella behov. Avslutande mindre kappseglingar. Sen är du sannolikt flygfärdig för att segla jolle själv!

Vårt motiv

Passionerad och kvalificerad ledning

Seglarskolan drivs av Hampus Appelgren och hans familj i nära samarbete med Runmarö Yacht Club (RYC) och seglarskolans lokala värdar. Att driva seglarskola i Stockholm med omnejd har blivit en livsstil för familjen.

Hampus har en mycket gedigen seglarbakgrund med 1000-tals träningsdagar och 100-tals regattor i bagaget. Karriären inleddes hos moderklubben RYC och han började kappsegla internationellt i Optimistjolle vid 11 års ålder. I Optimistjollen hann Hampus vara rankad 1:a i Sverige och att representera Sverige i VM, EM och NM.

Han fortsatte i E-jolle och flyttade då hemifrån för att gå på Riks­idrotts­gymnasium i segling i Motala. 2010 utsåg Svenska Seglar­förbundet Hampus till "Årets junior i svensk segling" efter att Hampus vunnit JSM-guld, JEM-brons och blivit senior-VM-4:a samma år.

Efter seglar­gymnasiet antogs Hampus som rorsman i Royal New Zealand Yacht Squadrons ettåriga ungdoms­program med fokus på matchracing.

Hampus har framgångsrikt seglat Mästarnas Mästare 2010, 2013 och 2016 tack vare sina JSM-guld i E-jolle, USM-guld i Matchracing och SM-guld i 2-krona.

RYC deltar sedan 2020 i Allsvenskan i segling. Där placerade sig Hampus med instruktörsbesättning som 3:a bland de 18 klubbarna.

Hampus är utbildad till "SSF seglingstränare Röd" (nationell nivå) och innehar Fartygsbefäl klass 8.

Vi brinner för segling

Vi driver Stockholms Jolleskola sedan år 2006 och tycker att segling är fantastiskt roligt. Seglingen erbjuder en så otroligt stor bredd av båtar, miljöer och sammanhang.  Det finns segeljollar, segelbrädor, flerskrovsbåtar, kölbåtar och segelfartyg i alla tänkbara storlekar och former. Det seglas på sjöar, i skärgårdar och på hav över hela jordklotet. Man kan segla lugnt och fint som avkoppling eller fort och vilt för att få en adrenalinkick. Man kan nöjessegla eller kappsegla. Vill man kappsegla så finns det sedan otroligt många olika tävlingsformer att välja mellan. Vi vill inte styra er till något särskilt av allt detta. Vårt mål är bara att sprida kunskap och glädje kring seglingen som sådan. Blir ni sedan bitna som vi, så är det jättekul! Vi lovar att göra vårt bästa.

Stockholms Skärgård - världens vackraste "klassrum"!

Det finns oändligt många fina platser att segla på över hela jorden. Men Stockholms skärgård är på många sätt helt unik med sin skönhet, storlek och variation. Vår skärgård är världens bästa plats för segling oavsett vilken typ av segling man väljer, men vi tycker att det är alldeles för få av alla de som bor i eller nära vår skärgård som har fått chansen. Så där har ni vår drivkraft till att arrangera seglarläger i Stockholms skärgård.

Certifierade av Svenska Seglarförbundet

Kvaliteten kan variera mycket mellan olika seglarskolor. SSF har därför ett kvalitets­säkringsprogram kallat "SSF Seglarskola" som vi verkligen stödjer fullt ut. Till och med så mycket att vi bidrar med föreläsare till seglarförbundets instruktörsutbildning.

Vår seglarskola tillhör de som blev certifierade först av alla. Initialt är det bara klubbar inom Svenska Seglarförbundet som kan bli certifierade. Därför är det vår del inom Runmarö Yacht Club som blivit certifierade, men det är operativt en och samma seglarskola.

Våra instruktörer

Våra instruktörer är handplockade och kommer huvud­­sakligen från Runmarö. Dom är utvalda därför att dom delar seglarskolans mål och värderingar och för att dom har dokumenterad träning och framgång som seglare eller instruktörer sedan tidigare. De flesta är uppvuxna inom vår moderklubb Runmarö Yacht Club där vi har bedrivit seglarskola i över tjugofem år. Instruktörerna är mellan tjugo­fem och sexton år gamla. De ledande har varit huvud­ansvariga eller kurs­­ansvariga för seglarskolor under flera år.

Samtliga utbildas i 1:a hjälpen och HLR, genomgår Svenska Seglar­förbundets kurser "Segling Ledarskap Grund" och "Instruktör/Tränare Grön" eller dess tidigare motsvarigheter. Stockholms Jolleskolas grundare är verksam som föreläsare på Svenska Seglarförbundets ledarskaps- och instruktörskurser vilket borde vara bevis nog för att vi lägger stor vikt vid seglarskolans kvalitet.

Våra instruktörer utklädda till sjörövare