Seglarskola Grisslinge v.25

Sö 16 juni – to 20 juni 2024
09.00 – 15.00
till anmälan

Seglarskola Grisslinge v.25

Sö 16 juni – to 20 juni 2024
09.00 – 15.00
till anmälan
Kursavgift
3 490 kr
BÅttyper
Optimistjolle
Nivåer
Nybörjarkurs & Fortsättningskurs
Plats
Grisslinge
Adress
Ålstäket, Skärgårdsvägen 192, Värmdö
Position
N 59° 18' 77", E 18° 27' 42"
Vecka
v. 25
Datum
Sö 16 juni – to 20 juni 2024
Tider
09.00 – 15.00
SSF Seglarskola Emblem

Kvaliteten kan variera mellan olika seglarskolor. SSF har därför ett kvalitets­säkringsprogram kallat SSF Seglarskola som vi verkligen stödjer fullt ut. Vår seglarskola tillhör de som blev certifierade först av alla. Initialt är det bara klubbar inom Svenska Seglar­för­bundet som kan bli certifierade. Därför är det vår del inom Runmarö Yacht Club som blivit certifierade, men det är operativt en och samma seglarskola.

Vi är här vid flera tillfällen

Vi arrangerar seglarskola i Grisslinge två gånger denna sommar och erbjuder samma härliga upplägg alla veckor. Förutom vecka 25 så är vi även på plats vecka 32. Klicka här för att komma till sidan om vecka 32 i Grisslinge.

Dagläger

Den här seglarskolan är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskaps­nivå, ålder och vilken båttyp de valt.
Vilka nivåer och båttyper vi erbjuder denna vecka framgår av faktarutan intill.
Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har absolut ingen övre ålders­gräns.
I genomsnitt är förstaårs­eleverna 11 år.

Halvdagskurs under två helger

Vår nybörjarkurs för vuxna är upplagd som ett som en halvdagskurs under två helger efter varandra. Dina pass ligger antingen mellan 08.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00.Målgruppen är motiverade vuxna personer. Eftersom antalet undervisningstimmar är begränsade till 16 intensiva timmar, har vi istället en mycket hög lärartäthet och fokus på praktisk segling. Teorin utgörs istället delvis av styrda självstudier inför nästkommande dagspass.

Glädje och framsteg i fokus!

Våra erfarna instruktörer lär ut sjövett och segling från grunden. Vi lär dig också sjövägs­regler och litet om grunderna i kappsegling.
Vårt uttalade mål för alla kurser är att alla elever skall ha kul och utvecklas som seglare. Om du är nybörjare och inte kan segla sedan tidigare, är vårt mål att du efter sista dagen skall känna att du nu kan segla och att du gillar det!
Kan du redan segla på någon nivå, kommer vi att träna och utveckla din förmåga ytterligare. Du får lära dig nya intressanta och roliga saker inom seglingen och får utveckla din förmåga och självkänsla som seglare ett par snäpp till.

Läs mer om våra olika kursmål...

Nivåer och båtval

I samband med att ni fyller i anmälan frågar vi lite om elevens ålder, vikt, längd och tidigare ev erfarenhet från seglarskolor eller segling. Det gör vi för att kunna göra vår egen bedömning av ert val av nivå och båttyp. På olika platser har vi olika utbud. Vid anmälan kan ni den här veckan välja mellan följande:

Optimist Nybörjarkurs

Optimistjolle använder vi huvudsakligen för "nybörjare" och "fortsättare" mellan 8 och 14 år. Att segla själv i en Optimist är det absolut snabbaste sättet att lära sig segla bra. Man får direkt återkoppling på vad som händer i olika lägen och man kan jämföra med hur kompisarna runt omkring i likadana jollar lyckas. Yngre elever (8-10 år) deltar vanligen på nybörjarnivån under 2-3 år, äldre elever går vidare tidigare.

Optimist Fortsättningskurs

Av samma skäl som ovan är Optimistjollen att rekommendera för den fortsatta utvecklingen som seglare så länge seglaren inte vuxit ur jollen. En övre gräns för Optimist kan vara 50 kg eller 170 cm. (Som jämförelse kan nämnas att vana kappseglare i Optimist ibland kan vara 15 år och 180 cm och Optimistjollen är helt dominerande som kappseglingsbåt i världen för undomar upp till 15 års ålder.) I fortsättningskursen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och går vidare och lär och övar nya moment för att skapa trygga och entusiastiska seglare.

Vägbeskrivning

Vi håller till hos Värmdö Sjöscoutkår i Ålstäket. Scoutstugan ligger mellan badplatserna Grisslinge Havsbad och Grills Udde. Från Stockholm sett så passerar man Grisslinge Värdshus på höger hand och stannar på den sista parkeringen innan Stavsnäs-rondellen. Busshållplatsen är också precis utanför. Det är täta turer till och från Slussen och resan tar 25 minuter. OBS att denna vecka är seglarskolan mellan söndag och torsdag pga midsommarafton.

Seglarskoleveckans upplägg

Seglarskolans veckokurser är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskapsnivå, ålder och vilken båttyp de valt. Läs på respektive kursvecka om hur vi tänker kring detta. Nivåerna spänner från nybörjare till kappsegling. Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har ingen övre åldersgräns. Vi varvar teori och praktik.

Seglarskoleveckan

Dag 1: Grunderna för gruppens mål övas.

Dag 2: Fortsatt teori och segling samt kappsejsning.

Dag 3: Teori och segling uppdelat på fm. och em.

Dag 4: Utflyktssegling med lunch på ö.

Dag 5: Träning på förmiddagen. På eftermiddagen är det vanligen picknick med de anhöriga och uppvisningssegling som följs av medaljutdelning.

En typisk dag ser så här:

Förmiddagar

 1. Samling och genomgång av dagens planering.
 2. Teori i gruppen som grund för förmiddagens segling.
 3. Seglingspass med praktiska övningar.
 4. Samling i gruppen för uppföljning av förmiddagen.
 5. Lunch där vi äter medhavd matsäck.
 6. Bad - om det är varmt blir det säkert ett dopp för de som gillar att bada.

Eftermiddagar

 1. Teori i gruppen som grund för eftermiddagens segling.
 2. Seglingspass med praktiska övningar.
 3. Badrast i land mitt på eftermiddagen om det är för hett väder.
 4. Seglingsövningarna fortsätter.
 5. Samling i gruppen för uppföljning av eftermiddagen och dagen som helhet.
 6. Liten teoriläxa delas ut.
 7. Sedan är det inte ovanligt att eleverna badar istället för att gå hem...
No items found.

Våra instruktörer

Våra instruktörer är handplockade och kommer huvud­­sakligen från Runmarö. Dom är utvalda därför att dom delar seglarskolans mål och värderingar och för att dom har dokumenterad träning och framgång som seglare eller instruktörer sedan tidigare. De flesta är uppvuxna inom vår moderklubb Runmarö Yacht Club där vi har bedrivit seglarskola i över trettio år. Instruktörerna är mellan tjugo­fem och sexton år gamla. De ledande har varit huvud­ansvariga eller kurs­­ansvariga för seglarskolor under flera år.

Samtliga utbildas i 1:a hjälpen och HLR, genomgår Svenska Seglar­förbundets kurser "Segling Ledarskap Grund" och "Instruktör/Tränare Grön" eller dess tidigare motsvarigheter. Stockholms Jolleskolas grundare är verksam som föreläsare på Svenska Seglarförbundets ledarskaps- och instruktörskurser vilket borde vara bevis nog för att vi lägger stor vikt vid seglarskolans kvalitet.

Våra instruktörer utklädda till sjörövare

Anmälan

till anmälan