Seglarskola Djurö

Må 2 juli - fr 6 juli 2018
09.00 - 16.00
till anmälan
Kursavgift
2 950 kr
BÅttyper
Optimistjolle & Flermansjolle Still 525
Nivåer
Nybörjarkurs & Fortsättningskurs
Plats
Djurö
Adress
Vita Grindarna, Sollenkrokav. 33, Djurhamn
Position
N 59° 18' 40", E 18° 41' 33"
Vecka
v. 27
Datum
Må 2 juli - fr 6 juli 2018
Tider
09.00 - 16.00
SSF Seglarskola Emblem

Kvaliteten kan variera mycket mellan olika seglarskolor. SSF har därför ett kvalitets­säkrings­program kallat SSF Seglarskola som vi verkligen stödjer fullt ut. Vår seglarskola tillhör de som blev certifierade först av alla. Initialt är det bara klubbar inom Svenska Seglar­för­bundet som kan bli certifierade. Därför är det vår del inom Runmarö Yacht Club som blivit certifierade, men det är operativt en och samma seglarskola.

Dagläger

Vår seglarskola är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 16.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskaps­nivå, ålder och vilken båttyp de valt.
Vilka nivåer och båttyper vi erbjuder denna vecka framgår av faktarutan intill.
Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har absolut ingen övre ålders­gräns.
I genomsnitt är förstaårs­eleverna 11 år.

Glädje och framsteg i fokus!

Våra erfarna instruktörer lär ut sjövett och segling från grunden. Vi lär dig också sjövägs­regler och grunderna i kappsegling.
Vårt uttalade mål för alla kurser är att alla elever skall ha kul och utvecklas som seglare. Om du är nybörjare och inte kan segla sedan tidigare, är vårt mål att du på fredagen skall känna att du nu kan segla och att du gillar det!
Kan du redan segla på någon nivå, kommer vi att träna och utveckla din förmåga ytterligare. Du får lära dig nya intressanta och roliga saker inom seglingen och får utveckla din förmåga och självkänsla som seglare ett par snäpp till.

Läs mer om våra olika kursmål...

Vägbeskrivning

Vi håller till vid Vita Grindarna och seglar på Bruksfladen. Från Djuröbron sett är det till vänster innan Högmalmsvägen och Djurö Skola. Busshållplatsen heter Djurö Kyrka. I anslutning till stranden finns restaurang, kiosk, camping, stugor, kajakuthyrning, boule, minigolf och volleybollplan.

Gruppindelning, nivåer och båtval

I samband med att ni fyller i anmälan frågar vi lite om elevens ålder, vikt, längd och tidigare ev erfarenhet från seglarskolor. Det gör vi för att kunna göra vår egen bedömning av ert val av nivå och båttyp. På olika platser har vi olika utbud. Vid anmälan kan ni den här veckan välja mellan följande:

Optimist - Nybörjare

Optimistjolle använder vi huvudsakligen för "nybörjare" och "fortsättare" mellan 8 och 14 år. Att segla själv i en Optimist är det absolut snabbaste sättet att lära sig segla bra. Man får direkt återkoppling på vad som händer i olika lägen och man kan jämföra med hur kompisarna runt omkring i lika dana jollar lyckas. Yngre elever (8-10 år) deltar vanligen på nybörjarnivån under 2-3 år, äldre elever går vidare tidigare.

Optimist - Fortsättning

Av samma skäl som ovan är Optimistjollen att rekommendera för den fortsatta utvecklingen som seglare så länge seglaren inte vuxit ur jollen. En övre gräns för Optimist kan vara 50 kg eller 170 cm. (Som jämförelse kan nämnas att vana kappseglare i Optimist ibland kan vara 15 år och 180 cm och Optimistjollen är helt dominerande som kappseglingsbåt i världen för undomar upp till 15 års ålder.) I fortsättningsgruppen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och går vidare och lär och övar nya moment för att skapa trygga och entusiastiska seglare.

Flermansjolle - Äldre nybörjare

De elever som rent fysiskt inte får plats bra i en Optimistjolle (se ovan) kan välja nybörjargrupp i vår flermansjolle Still 525. Stilljollen kräver lite mer tyngd att väga upp och lite mer mognad för att klara samarbetet när man seglar flera elever tillsammans. Eftersom båten är sex gånger tyngre än Optimisten, blir ev. misstag också mer märkbara.

Flermansjolle - Fortsättning

Som flermansjolle använder vi Still 525. Stilljollen är en spännande båt som utmanar alla åldrar och seglas av 2-4 personer. I fortsättningsgruppen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och tar vid där. Vårt fokus läggs på nya moment som skapar trygga och entusiastiska seglare.

Seglarskolans upplägg

Seglarskolan är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 16.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskapsnivå, ålder och vilken båttyp de valt. Läs på respektive kursvecka om hur vi tänker kring detta. Nivåerna spänner från nybörjare till kappsegling. Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har ingen övre åldersgräns. Vi varvar teori och praktik.

Seglarskoleveckan

Måndag: Grunderna för gruppens mål övas.

Tisdag: Fortsatt teori och segling samt kappsejsning.

Onsdag: Teori och segling uppdelat på fm. och em.

Torsdag: Utflyktssegling med lunch på ö.

Fredag: Träning på förmiddagen. På eftermiddagen är det vanligen picknick med de anhöriga och en nivåanpassad kappsegling som följs av pris- och diplomutdelning.

En typisk dag ser så här:

Förmiddag

 1. Samling och genomgång av dagens planering.
 2. Teori i gruppen som grund för förmiddagens segling.
 3. Seglingspass med praktiska övningar.
 4. Samling i gruppen för uppföljning av förmiddagen.
 5. Lunch där vi äter medhavd matsäck.
 6. Bad - om det är varmt blir det säkert ett dopp för de som gillar att bada.

Eftermiddag

 1. Teori i gruppen som grund för eftermiddagens segling.
 2. Seglingspass med praktiska övningar.
 3. Badrast i land mitt på eftermiddagen om det är för hett väder.
 4. Seglingsövningarna fortsätter.
 5. Samling i gruppen för uppföljning av eftermiddagen och dagen som helhet.
 6. Liten teoriläxa delas ut.
 7. Sedan är det inte ovanligt att eleverna badar istället för att gå hem...

Våra instruktörer

Våra instruktörer är handplockade och kommer huvud­­sakligen från Runmarö. Dom är utvalda därför att dom delar seglarskolans mål och värderingar och för att dom har dokumenterad träning och framgång som seglare eller instruktörer sedan tidigare. De flesta är uppvuxna inom vår moderklubb Runmarö Yacht Club där vi har bedrivit seglarskola i över tjugo år. Instruktörerna är mellan tjugo­fem och sexton år gamla. De ledande har varit huvud­ansvariga eller kurs­­ansvariga för seglarskolor under flera år. Några instruktörer tillhör den svenska eliten i olika jolleklasser, seglar matchracing eller är duktiga och barnkära seglare som har både tidigare instruktörs­erfarenhet och ett brinnande intresse.

Samtliga utbildas i 1:a hjälpen och HLR, genomgår Svenska Seglar­förbundet instruktörs­utbildning och SISU Idrotts­utbildarnas barn- och ungdoms­ledar­utbildning Plattformen.

Våra instruktörer utklädda till sjörövare