Framsteg i fokus

Vårt uttalade mål för alla kurser är att alla elever skall göra framsteg. Om du är nybörjare och inte kan segla sedan tidigare, är vårt mål att du på fredagen skall känna att du nu kan segla och att du gillar det! Kan du redan segla på någon nivå, kommer vi att träna och utveckla din förmåga ytterligare. Du får lära dig nya intressanta och roliga saker inom seglingen och får utveckla din förmåga och självkänsla som seglare ett par snäpp till. De som vill fokusera på kappsegling ges möjlighet till detta. Majoriteten av våra instruktörer kappseglar själva aktivt.

Gruppindelning, nivåer och båtval

Vi erbjuder olika nivåer och båtval på olika platser och veckor. Nedan har vi samlat alla kurser och båtval som vi erbjuder under sommaren, samt information om på vilka platser vi erbjuder dessa. I samband med att ni fyller i anmälan frågar vi lite om elevens ålder, vikt, längd och tidigare erfarenhet från seglarskolor eller segling. Det gör vi för att kunna göra vår egen bedömning av ert val av nivå och båttyp. Vi erbjuder följande nivåer och båtval:

Optimist - Nybörjare

Optimistjolle använder vi huvudsakligen för "nybörjare" och "fortsättare" mellan 8 och 14 år. Att segla själv i en Optimist är det absolut snabbaste sättet att lära sig segla bra. Man får direkt återkoppling på vad som händer i olika lägen och man kan jämföra med hur kompisarna runt omkring i lika dana jollar lyckas. Yngre elever (8-10 år) deltar vanligen på nybörjarnivån under 2-3 år, äldre elever går vidare tidigare.

Erbjuds på: Samtliga veckokurser.

Optimist - Fortsättning

Av samma skäl som ovan är Optimistjollen att rekommendera för den fortsatta utvecklingen som seglare så länge seglaren inte vuxit ur jollen. En övre gräns för Optimist kan vara 50 kg eller 165 cm. (Som jämförelse kan nämnas att vana kappseglare i Optimist ibland kan vara 15 år och 180 cm och Optimistjollen är helt dominerande som kappseglingsbåt i världen för undomar upp till 15 års ålder.) I fortsättningsgruppen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och går vidare och lär och övar nya moment för att skapa trygga och entusiastiska seglare.

Erbjuds på: Samtliga veckokurser.

Flersmansjolle - Äldre nybörjare

Vuxna och de unga elever som rent fysiskt inte får plats bra i en Optimistjolle (se ovan) kan välja nybörjargrupp i vår flermansjolle Tvåkrona. Tvåkronan kräver lite mer tyngd att väga upp och lite mer mognad för att klara samarbetet när man seglar flera elever tillsammans. Eftersom båten är fyra-fem gånger tyngre än Optimisten, blir ev. misstag också mer märkbara.

Erbjuds på: Saltarö, Ingarö, Runmarö, Djurö och Vindö.

Flersmansjolle - Fortsättning

Vår flermansjolle Tvåkrona är en spännande båt som utmanar alla åldrar. Tvåkrona är en flermansbåt och seglas av 2-3 personer. I fortsättningsgruppen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och tar vid där. Vårt fokus läggs på nya moment som skapar trygga och entusiastiska seglare.

Erbjuds på: Veckokurserna på Saltarö, Ingarö, Runmarö, Djurö och Vindö.

Laser 4.7 - Kappsegling

Laser är primärt en enmansbåt. Vi använder ungdomsseglet som är 4,7 kvm (mot 5,7 kvm för damer och äldre ungdomar resp. 7,0 kvm för seniorer)  Laser 4,7 är en bra fortsättningsbåt för de som fysiskt och mentalt vuxit ur Optimistjollen. Båten är två meter längre, tyngre och förstås snabbare. För att få delta i den här gruppen förutsätts du ha uppnått fortsättningsgruppens mål tidigare. Kappseglingsgruppen utmanar eleverna ytterligare ett snäpp och arbetar mycket med tekniken i båten och lär ut och övar den grundläggande taktiken och tekniken på kappseglingsbanan under lekfulla former. I gruppen "Kappsegling Laser 4,7" har eleven oftast seglat på nivån "Fortsättning" i 2 år.- Seglarskolan gör sitt bästa för att slutlig gruppindelningen blir anpassad till elevernas storlek, nivå och ambition.

Erbjuds på: Veckokurs Runmarö v.28.

Flermansjolle - Kappsegling

Vi använder Tvåkronor som är Sveriges vanligaste flermansjolle i seglarskolor. Tvåkronan är också en mycket populär kappseglingsbåt som det både seglas SM och Junior-SM i. För att få delta i den här gruppen förutsätts du ha uppnått fortsättningsgruppens mål tidigare.

Kappseglingsgruppen utmanar eleverna ytterligare ett snäpp och arbetar mycket med tekniken i båten och lär ut och övar den grundläggande taktiken och tekniken på kappseglingsbanan under lekfulla former. I "Flermansjolle Kappseglingskurs" har eleven oftast seglat "Flermansbåt - Fortsättningskurs" i 1 - 2 år.

Erbjuds på: Veckokurs Djurö v.29.

Kursmål

Läs om seglarskolans kursmål under fliken med samma namn eller klicka här.

Seglarskolans veckokurser är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskapsnivå, ålder och vilken båttyp de valt. Läs på respektive kursvecka om hur vi tänker kring detta. Nivåerna spänner från nybörjare till kappsegling. Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har ingen övre åldersgräns. Vi varvar teori och praktik.

Seglarskoleveckan

Dag 1: Grunderna för gruppens mål övas.

Dag 2: Fortsatt teori och segling samt kappsejsning.

Dag 3: Teori och segling uppdelat på fm. och em.

Dag 4: Utflyktssegling med lunch på ö.

Dag 5: Träning på förmiddagen. På eftermiddagen är det vanligen picknick med de anhöriga och uppvisningssegling som följs av medaljutdelning.

En typisk dag ser så här:

Förmiddagar

 1. Samling och genomgång av dagens planering.
 2. Teori i gruppen som grund för förmiddagens segling.
 3. Seglingspass med praktiska övningar.
 4. Samling i gruppen för uppföljning av förmiddagen.
 5. Lunch där vi äter medhavd matsäck.
 6. Bad - om det är varmt blir det säkert ett dopp för de som gillar att bada.

Eftermiddagar

 1. Teori i gruppen som grund för eftermiddagens segling.
 2. Seglingspass med praktiska övningar.
 3. Badrast i land mitt på eftermiddagen om det är för hett väder.
 4. Seglingsövningarna fortsätter.
 5. Samling i gruppen för uppföljning av eftermiddagen och dagen som helhet.
 6. Liten teoriläxa delas ut.
 7. Sedan är det inte ovanligt att eleverna badar istället för att gå hem...

När är det rätt att börja i seglarskolan?

De yngsta eleverna vi antar fyller åtta år under innevarande år. Simkunnigheten på 200 meter och vattenvanan är ett fundament för elevens egna känsla av trygghet, men bara delvis ett bevis på mognad. Ju yngre eleven är, desto viktigare är det att säkerställa att hon eller han förstår vad seglarskolan innebär och att de själva uttrycker att de vill vara med!

Bäst lyckas de som redan tidigare har fått prova på litet jollesegling och därför vet vad de ger sig in på. För de yngsta krävs det också att vädret är snällt.

Alla vill att våra elever lyckas

Både ni föräldrar och vi instruktörer vill undvika att barnen känner att de ”misslyckats” eller blir skrämda i stället för ”bitna”. Därför tar vi det självklart försiktigt. Men är ni det minsta osäkra, är vår erfarenhet att det är bättre att vänta ett år. Alltför många sätts i seglarskola lite för tidigt av ivriga föräldrar och blir bortskrämda från sporten då de inte klarar av eller inte känner sig trygga i lite starkare vindar etc. Många faktorer spelar in. Åttaåringar klarar som sagt oftast bara av att segla i mycket lätta vindförhållanden och vi väljer tyvärr inte väder under vår seglarskolevecka. Om ni sommaren innan själva har möjlighet att ta ut barnen i en jolle under optimala förhållanden, så är det en fin aptitretare. Även om våra förstagångselever är mellan 8 och 16 år och så är de faktiskt i genomsnitt 11 år gamla!

- Vi vill att våra nybörjarelever skall kunna segla efter en vecka hos oss och också tycka att det är jätteroligt! Så roligt att de vill komma tillbaks fler år för att lära sig ännu mer.

Våra instruktörer är handplockade och kommer huvud­­sakligen från Runmarö. Dom är utvalda därför att dom delar seglarskolans mål och värderingar och för att dom har dokumenterad träning och framgång som seglare eller instruktörer sedan tidigare. De flesta är uppvuxna inom vår moderklubb Runmarö Yacht Club där vi har bedrivit seglarskola i över trettio år. Instruktörerna är mellan tjugo­fem och sexton år gamla. De ledande har varit huvud­ansvariga eller kurs­­ansvariga för seglarskolor under flera år.

Samtliga utbildas i 1:a hjälpen och HLR, genomgår Svenska Seglar­förbundets kurser "Segling Ledarskap Grund" och "Instruktör/Tränare Grön" eller dess tidigare motsvarigheter. Stockholms Jolleskolas grundare är verksam som föreläsare på Svenska Seglarförbundets ledarskaps- och instruktörskurser vilket borde vara bevis nog för att vi lägger stor vikt vid seglarskolans kvalitet.

Våra instruktörer utklädda till sjörövare

Passionerad och kvalificerad ledning

Seglarskolan drivs av familjen Appelgren i nära samarbete med Runmarö Yacht Club (RYC) och seglarskolans lokala värdar. Att driva seglarskola i Stockholm med omnejd har blivit en livsstil för familjen.

Vi brinner för segling

Vi driver Stockholms Jolleskola sedan år 2006 och tycker att segling är fantastiskt roligt. Seglingen erbjuder en så otroligt stor bredd av båtar, miljöer och sammanhang.  Det finns segeljollar, segelbrädor, flerskrovsbåtar, kölbåtar och segelfartyg i alla tänkbara storlekar och former. Det seglas på sjöar, i skärgårdar och på hav över hela jordklotet. Man kan segla lugnt och fint som avkoppling eller fort och vilt för att få en adrenalinkick. Man kan nöjessegla eller kappsegla. Vill man kappsegla så finns det sedan otroligt många olika tävlingsformer att välja mellan. Vi vill inte styra er till något särskilt av allt detta. Vårt mål är bara att sprida kunskap och glädje kring seglingen som sådan. Blir ni sedan bitna som vi, så är det jättekul! Vi lovar att göra vårt bästa.

Stockholms Skärgård - världens vackraste "klassrum"!

Det finns oändligt många fina platser att segla på över hela jorden. Men Stockholms skärgård är på många sätt helt unik med sin skönhet, storlek och variation. Vår skärgård är världens bästa plats för segling oavsett vilken typ av segling man väljer, men vi tycker att det är alldeles för få av alla de som bor i eller nära vår skärgård som har fått chansen. Så där har ni vår drivkraft till att arrangera seglarläger i Stockholms skärgård.

Certifierade av Svenska Seglarförbundet

Kvaliteten kan variera mycket mellan olika seglarskolor. SSF har därför ett kvalitets­säkringsprogram kallat "SSF Seglarskola" som vi verkligen stödjer fullt ut. Till och med så mycket att vi bidrar med föreläsare till seglarförbundets instruktörsutbildning.

Vår seglarskola tillhör de som blev certifierade först av alla. Formellt är det bara klubbar inom Svenska Seglarförbundet som kan bli certifierade. Därför är det vår del inom Runmarö Yacht Club som blivit certifierade, men det är operativt en och samma seglarskola.