Seglarskola Runmarö v.28

Må 12 juli – fr 16 juli 2021
09.00 – 15.00
till anmälan

Seglarskola Runmarö v.28

Må 12 juli – fr 16 juli 2021
09.00 – 15.00
till anmälan
Kursavgift
2 950 kr *
* deltagande förutsätter även medlemskap i Runmarö Yacht Club
BÅttyper
Optimistjolle, Tvåkrona, RS Quest & Laser 4.7
Nivåer
Nybörjarkurs, Fortsättningskurs & Kappseglingskurs
Plats
Runmarö
Adress
Jerkers Udde, Södersunda
Position
N 59° 16' 4", E 18° 44' 5”
Vecka
v. 28
Datum
Må 12 juli – fr 16 juli 2021
Tider
09.00 – 15.00
SSF Seglarskola Emblem

Kvaliteten kan variera mycket mellan olika seglarskolor. SSF har därför ett kvalitets­säkrings­program kallat SSF Seglarskola som vi verkligen stödjer fullt ut. Vår seglarskola tillhör de som blev certifierade först av alla. Initialt är det bara klubbar inom Svenska Seglar­för­bundet som kan bli certifierade. Därför är det vår del inom Runmarö Yacht Club som blivit certifierade, men det är operativt en och samma seglarskola.

Vi är här vid två tillfällen

Vi arrangerar seglarskola på Runmarö två gånger under sommaren och erbjuder samma härliga upplägg båda veckorna. Förutom vecka 28 så är vi även på plats vecka 30. Klicka här för att komma till sidan om vecka 30 på Runmarö.

Dagläger

Den här seglarskolan är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskaps­nivå, ålder och vilken båttyp de valt.
Vilka nivåer och båttyper vi erbjuder denna vecka framgår av faktarutan intill.
Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har absolut ingen övre ålders­gräns.
I genomsnitt är förstaårs­eleverna 11 år.

Halvdagskurs under två helger

Vår nybörjarkurs för vuxna är upplagd som ett som en halvdagskurs under två helger efter varandra. Dina pass ligger antingen mellan 08.00 – 12.00 eller 13.00 – 17.00.Målgruppen är motiverade vuxna personer. Eftersom antalet undervisningstimmar är begränsade till 16 intensiva timmar, har vi istället en mycket hög lärartäthet och fokus på praktisk segling. Teorin utgörs istället delvis av styrda självstudier inför nästkommande dagspass.

Glädje och framsteg i fokus!

Våra erfarna instruktörer lär ut sjövett och segling från grunden. Vi lär dig också sjövägs­regler och litet om grunderna i kappsegling.
Vårt uttalade mål för alla kurser är att alla elever skall ha kul och utvecklas som seglare. Om du är nybörjare och inte kan segla sedan tidigare, är vårt mål att du efter sista dagen skall känna att du nu kan segla och att du gillar det!
Kan du redan segla på någon nivå, kommer vi att träna och utveckla din förmåga ytterligare. Du får lära dig nya intressanta och roliga saker inom seglingen och får utveckla din förmåga och självkänsla som seglare ett par snäpp till.

Läs mer om våra olika kursmål...

Nivåer och båtval

I samband med att ni fyller i anmälan frågar vi lite om elevens ålder, vikt, längd och tidigare ev erfarenhet från seglarskolor eller segling. Det gör vi för att kunna göra vår egen bedömning av ert val av nivå och båttyp. På olika platser har vi olika utbud. Vid anmälan kan ni den här veckan välja mellan följande:

Optimist Nybörjarkurs

Optimistjolle använder vi huvudsakligen för "nybörjare" och "fortsättare" mellan 8 och 14 år. Att segla själv i en Optimist är det absolut snabbaste sättet att lära sig segla bra. Man får direkt återkoppling på vad som händer i olika lägen och man kan jämföra med hur kompisarna runt omkring i likadana jollar lyckas. Yngre elever (8-10 år) deltar vanligen på nybörjarnivån under 2-3 år, äldre elever går vidare tidigare.

Optimist Fortsättningskurs

Av samma skäl som ovan är Optimistjollen att rekommendera för den fortsatta utvecklingen som seglare så länge seglaren inte vuxit ur jollen. En övre gräns för Optimist kan vara 50 kg eller 170 cm. (Som jämförelse kan nämnas att vana kappseglare i Optimist ibland kan vara 15 år och 180 cm och Optimistjollen är helt dominerande som kappseglingsbåt i världen för undomar upp till 15 års ålder.) I fortsättningskursen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och går vidare och lär och övar nya moment för att skapa trygga och entusiastiska seglare.

Flermansjolle Nybörjarkurs

Vuxna och de unga elever som rent fysiskt inte får plats bra i en Optimistjolle kan välja nybörjarkurs i vår flermansjolle Tvåkrona. (På Runmarö använder vi även RS Quest.) Flermansjollarna kräver lite mer tyngd att väga upp och lite mer mognad för att klara samarbetet när man seglar flera elever tillsammans.

Flermansjolle Fortsättningskurs

Som flermansjolle använder vi Tvåkronor. Tvåkrona är en spännande båt som utmanar alla åldrar och seglas av 2-3 personer. På Runmarö använder vi även RS Quest. I fortsättningskursen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och tar vid där. Vårt fokus läggs på nya moment som skapar trygga och entusiastiska seglare.

Laser 4.7 Kappseglingskurs

Laser är primärt en enmansbåt. Vi använder ungdomsseglet som är 4,7 kvm (att jämföra med 5,7 kvm för damer och äldre ungdomar resp. 7,0 kvm för seniorer)  Laser 4,7 är en bra båt för de som vuxit ur Optimistjollen. Båten är två meter längre, tyngre och förstås snabbare. För att få delta i den här gruppen förutsätts du ha uppnått fortsättningsgruppens mål tidigare.

Kappseglingsgruppen utmanar eleverna ytterligare ett snäpp och arbetar mycket med tekniken i båten och lär ut och övar den grundläggande taktiken och tekniken på kappseglingsbanan under lekfulla former. I "Laser 4,7 - Kappseglingskurs" har eleven oftast seglat på nivån "Flermansbåt Fortsättningskurs" i 2 år.

Vägbeskrivning

Vi seglar vid Jerkers Udde hos vår moderklubb Runmarö Yacht Club mellan Runmarö kanal och Nämdöfjärden.   Landvägen dit går via Södersunda Ångbåtsbrygga och där ni sedan rundar tomterna direkt söder ut. Följ stigen förbi Jerkers Uddes badplats. Parkera cyklar och andra fordon vid ångbåtsbryggan.

Seglarskoleveckans upplägg

Seglarskolans veckokurser är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 15.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskapsnivå, ålder och vilken båttyp de valt. Läs på respektive kursvecka om hur vi tänker kring detta. Nivåerna spänner från nybörjare till kappsegling. Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har ingen övre åldersgräns. Vi varvar teori och praktik.

Seglarskolans vuxenkurser är upplagd som fyra halvdagspass fördelade över två helger. Det pedagogiska och praktiska innehållet är i stort detsamma, men vi går något snabbare fram och har ett fokus på den praktiska seglingen. Se vidare "Kursens upplägg"

Seglarskoleveckan

Måndag: Grunderna för gruppens mål övas.

Tisdag: Fortsatt teori och segling samt kappsejsning.

Onsdag: Teori och segling uppdelat på fm. och em.

Torsdag: Utflyktssegling med lunch på ö.

Fredag: Träning på förmiddagen. På eftermiddagen är det vanligen picknick med de anhöriga och uppvisningssegling som följs av diplomutdelning.

En typisk dag ser så här:

Förmiddagar

 1. Samling och genomgång av dagens planering.
 2. Teori i gruppen som grund för förmiddagens segling.
 3. Seglingspass med praktiska övningar.
 4. Samling i gruppen för uppföljning av förmiddagen.
 5. Lunch där vi äter medhavd matsäck.
 6. Bad - om det är varmt blir det säkert ett dopp för de som gillar att bada.

Eftermiddagar

 1. Teori i gruppen som grund för eftermiddagens segling.
 2. Seglingspass med praktiska övningar.
 3. Badrast i land mitt på eftermiddagen om det är för hett väder.
 4. Seglingsövningarna fortsätter.
 5. Samling i gruppen för uppföljning av eftermiddagen och dagen som helhet.
 6. Liten teoriläxa delas ut.
 7. Sedan är det inte ovanligt att eleverna badar istället för att gå hem...

Kursens upplägg

Halvdagskurs i segling under två helger

Vår nybörjarkurs i segling för vuxna är upplagd som en halvdagskurs under två helger efter varandra. Dina pass ligger antingen mellan 08.00 – 12.00 eller 13.00 –17.00.

Målgruppen är motiverade vuxna personer i alla åldrar, dock minst 17 år gamla. Eftersom antalet undervisningstimmar är begränsade till 16 intensiva timmar, har vi i stället en mycket hög lärartäthet och fokus på praktisk segling. Teorin utgörs delvis av styrda självstudier inför nästkommande dagspass.

Målet är att du skall vara så duktig att du skall kunna hantera en segeljolle på ett säkert sätt för att träna vidare på egen hand. Du kan då hyra jolle av Stockholms Jolleskola eller av din segelklubb.

Kursplan i seglarskolan för vuxna

Dag 1: Hur segling fungerar teoretiskt, de nödvändiga termerna och segling med två elever och en instruktör i varje jolle. Grundläggande båthantering, styrning och manövrer. Se och känna vindriktningen.

Dag 2: Inledande teori och läxuppföljning. Träning att vända genom vinden med stagvändning och gipp. Träna kapsejsning genom att välta och vända jollen rätt, klättra in och segla vidare.

Dag 3: Inledande teori och läxuppföljning. Träning av de olika segelsätten. Hur man lägger till i olika vindriktningar samt man överbord. Här någonstans hoppar din instruktör kanske över i följebåten ett tag.

Dag 4: Inledande teori och läxuppföljning. Träning på detaljer utifrån individuella behov. Avslutande mindre kappseglingar. Sen är du sannolikt flygfärdig för att segla jolle själv!

Våra instruktörer

Våra instruktörer är handplockade och kommer huvud­­sakligen från Runmarö. Dom är utvalda därför att dom delar seglarskolans mål och värderingar och för att dom har dokumenterad träning och framgång som seglare eller instruktörer sedan tidigare. De flesta är uppvuxna inom vår moderklubb Runmarö Yacht Club där vi har bedrivit seglarskola i över tjugofem år. Instruktörerna är mellan tjugo­fem och sexton år gamla. De ledande har varit huvud­ansvariga eller kurs­­ansvariga för seglarskolor under flera år.

Samtliga utbildas i 1:a hjälpen och HLR, genomgår Svenska Seglar­förbundets kurser "Segling Ledarskap Grund" och "Instruktör/Tränare Grön" eller dess tidigare motsvarigheter.

Våra instruktörer utklädda till sjörövare

Anmälan

till anmälan