Seglarskola Runmarö v.28

Må 8 juli – fr 12 juli 2019
09.00 – 16.00
till anmälan
Kursavgift
2 750 kr *
* deltagande förutsätter även medlemskap i Runmarö Yacht Club
BÅttyper
Optimistjolle, Flermansjolle Still 525, Laser 4.7
Nivåer
Nybörjarkurs, Fortsättningskurs, Kappseglingskurs
Plats
Runmarö
Adress
Jerkers Udde, Södersunda
Position
N 59° 16' 4", E 18° 44' 5”
Vecka
v. 28
Datum
Må 8 juli – fr 12 juli 2019
Tider
09.00 – 16.00
SSF Seglarskola Emblem

Kvaliteten kan variera mycket mellan olika seglarskolor. SSF har därför ett kvalitets­säkrings­program kallat SSF Seglarskola som vi verkligen stödjer fullt ut. Vår seglarskola tillhör de som blev certifierade först av alla. Initialt är det bara klubbar inom Svenska Seglar­för­bundet som kan bli certifierade. Därför är det vår del inom Runmarö Yacht Club som blivit certifierade, men det är operativt en och samma seglarskola.

Vi är här vid två tillfällen

Vi arrangerar seglarskola på Runmarö två gånger under sommaren och erbjuder samma härliga upplägg båda veckorna. Förutom vecka 28 så är vi även på plats vecka 30. Klicka här för att komma till sidan om vecka 30 på Runmarö.

Dagläger

Vår seglarskola är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 16.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskaps­nivå, ålder och vilken båttyp de valt.
Vilka nivåer och båttyper vi erbjuder denna vecka framgår av faktarutan intill.
Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har absolut ingen övre ålders­gräns.
I genomsnitt är förstaårs­eleverna 11 år.

Glädje och framsteg i fokus!

Våra erfarna instruktörer lär ut sjövett och segling från grunden. Vi lär dig också sjövägs­regler och grunderna i kappsegling.
Vårt uttalade mål för alla kurser är att alla elever skall ha kul och utvecklas som seglare. Om du är nybörjare och inte kan segla sedan tidigare, är vårt mål att du på fredagen skall känna att du nu kan segla och att du gillar det!
Kan du redan segla på någon nivå, kommer vi att träna och utveckla din förmåga ytterligare. Du får lära dig nya intressanta och roliga saker inom seglingen och får utveckla din förmåga och självkänsla som seglare ett par snäpp till.

Läs mer om våra olika kursmål...

Vägbeskrivning

Vi seglar vid Jerkers Udde hos vår moderklubb Runmarö Yacht Club mellan Runmarö kanal och Nämdöfjärden.   Landvägen dit går via Södersunda Ångbåtsbrygga och rundar Sönnergaards tomt. Följ stigen förbi Jerkers Uddes badplats. Parkera cyklar och andra fordon vid ångbåtsbryggan.

Gruppindelning, nivåer och båtval

I samband med att ni fyller i anmälan frågar vi lite om elevens ålder, vikt, längd och tidigare ev erfarenhet från seglarskolor. Det gör vi för att kunna göra vår egen bedömning av ert val av nivå och båttyp. På olika platser har vi olika utbud. Vid anmälan kan ni den här veckan välja mellan följande:

Optimist - Nybörjare

Optimistjolle använder vi huvudsakligen för "nybörjare" och "fortsättare" mellan 8 och 14 år. Att segla själv i en Optimist är det absolut snabbaste sättet att lära sig segla bra. Man får direkt återkoppling på vad som händer i olika lägen och man kan jämföra med hur kompisarna runt omkring i lika dana jollar lyckas. Yngre elever (8-10 år) deltar vanligen på nybörjarnivån under 2-3 år, äldre elever går vidare tidigare.

Optimist - Fortsättning

Av samma skäl som ovan är Optimistjollen att rekommendera för den fortsatta utvecklingen som seglare så länge seglaren inte vuxit ur jollen. En övre gräns för Optimist kan vara 50 kg eller 170 cm. (Som jämförelse kan nämnas att vana kappseglare i Optimist ibland kan vara 15 år och 180 cm och Optimistjollen är helt dominerande som kappseglingsbåt i världen för undomar upp till 15 års ålder.) I fortsättningsgruppen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och går vidare och lär och övar nya moment för att skapa trygga och entusiastiska seglare.

Flermansjolle - Äldre nybörjare

De elever som rent fysiskt inte får plats bra i en Optimistjolle (se ovan) kan välja nybörjargrupp i vår flermansjolle Still 525. Stilljollen kräver lite mer tyngd att väga upp och lite mer mognad för att klara samarbetet när man seglar flera elever tillsammans. Eftersom båten är sex gånger tyngre än Optimisten, blir ev. misstag också mer märkbara.

Flermansjolle - Fortsättning

Som flermansjolle använder vi Still 525. Stilljollen är en spännande båt som utmanar alla åldrar och seglas av 2-4 personer. I fortsättningsgruppen förutsätter vi att eleven har uppnått målen på nybörjarnivån och tar vid där. Vårt fokus läggs på nya moment som skapar trygga och entusiastiska seglare.

Laser 4.7 - Kappsegling

Laser är primärt en enmansbåt. Vi använder ungdomsseglet som är 4,7 kvm (att jämföra med 5,7 kvm för damer och äldre ungdomar resp. 7,0 kvm för seniorer)  Laser 4,7 är en bra båt för de som vuxit ur Optimistjollen. Båten är två meter längre, tyngre och förstås snabbare. För att få delta i den här gruppen förutsätts du ha uppnått fortsättningsgruppens mål tidigare.

Kappseglingsgruppen utmanar eleverna ytterligare ett snäpp och arbetar mycket med tekniken i båten och lär ut och övar den grundläggande taktiken och tekniken på kappseglingsbanan under lekfulla former. I gruppen "Laser 4,7 - Kappsegling" har eleven oftast seglat på nivån "Flermansbåt - Fortsättning" i 2 år.

Seglarskolans upplägg

Seglarskolan är upplagd som ett dagläger i fem dagar. Vi startar klockan 09.00 och håller på till 16.00. Eleverna delas in i grupper baserat på deras kunskapsnivå, ålder och vilken båttyp de valt. Läs på respektive kursvecka om hur vi tänker kring detta. Nivåerna spänner från nybörjare till kappsegling. Elevernas ålder är vanligen mellan 8 och 16 år men vi har ingen övre åldersgräns. Vi varvar teori och praktik.

Seglarskoleveckan

Måndag: Grunderna för gruppens mål övas.

Tisdag: Fortsatt teori och segling samt kappsejsning.

Onsdag: Teori och segling uppdelat på fm. och em.

Torsdag: Utflyktssegling med lunch på ö.

Fredag: Träning på förmiddagen. På eftermiddagen är det vanligen picknick med de anhöriga och uppvisningssegling som följs av diplomutdelning.

En typisk dag ser så här:

Förmiddag

 1. Samling och genomgång av dagens planering.
 2. Teori i gruppen som grund för förmiddagens segling.
 3. Seglingspass med praktiska övningar.
 4. Samling i gruppen för uppföljning av förmiddagen.
 5. Lunch där vi äter medhavd matsäck.
 6. Bad - om det är varmt blir det säkert ett dopp för de som gillar att bada.

Eftermiddag

 1. Teori i gruppen som grund för eftermiddagens segling.
 2. Seglingspass med praktiska övningar.
 3. Badrast i land mitt på eftermiddagen om det är för hett väder.
 4. Seglingsövningarna fortsätter.
 5. Samling i gruppen för uppföljning av eftermiddagen och dagen som helhet.
 6. Liten teoriläxa delas ut.
 7. Sedan är det inte ovanligt att eleverna badar istället för att gå hem...

Våra instruktörer

Våra instruktörer är handplockade och kommer huvud­­sakligen från Runmarö. Dom är utvalda därför att dom delar seglarskolans mål och värderingar och för att dom har dokumenterad träning och framgång som seglare eller instruktörer sedan tidigare. De flesta är uppvuxna inom vår moderklubb Runmarö Yacht Club där vi har bedrivit seglarskola i över tjugofem år. Instruktörerna är mellan tjugo­fem och sexton år gamla. De ledande har varit huvud­ansvariga eller kurs­­ansvariga för seglarskolor under flera år. Några instruktörer tillhör den svenska eliten i olika jolleklasser eller är duktiga och barnkära seglare som har både tidigare instruktörs­erfarenhet och ett brinnande intresse.

Samtliga utbildas i 1:a hjälpen och HLR, genomgår Svenska Seglar­förbundet instruktörs­utbildning och SISU Idrotts­utbildarnas barn- och ungdoms­ledar­utbildning.

Våra instruktörer utklädda till sjörövare